2015 i bilder på Sigrid

Att tänka tillbaka på året i form av bilder på vår dotter från januari till december visar på hur mycket som egentligen hänt under året. I januari förra året så var jag fortfarande föräldraledig och slet för fullt med mina sista praktikkunder inom hundmassagen. Sigrid var 15 månader gammal och gick fortfarande inte utan kröp & reste sig bara mot saker. I februari lämnade jag över stafettpinnen till Jonas. Först i april så valde Sigrid att börja gå på riktigt, 17 månader gammal och nu i slutet på året så springer, hoppar, klättrar och rör hon sig helt obehindrat. Hon är en mycket fysisk liten person som inte har några som helst problem att hålla balansen och kontroll på kroppen! Det känns fantatistiskt att tänka på hur mycket hon egentligen utvecklats under de få månader som gått från april till december! Hon är en så fantastiskt älskvärd och underbar liten person som har massor av tankar, åsikter och vilja. Vi älskar henne något så otroligt!

Jag tycker det är härligt att se hur hon växer och blir större hela tiden och håret bara växer på henne! Det ska bli skoj att se hur långt håret är vid samma tid nästa år! :)

 

Hur blev 2015?

Då var vi inne på ett nytt år och man kan väl inte direkt kalla det för en rivstart. Tvärtom har dagen startat på samma sätt som nyårsdagen 2015, segt och dimmigt! Vi tre som sov här hemma vaknade inte förrän 10:20 och sen så segade vi oss fram till jag & Sigrid gav oss ut för att hämta Mumma som spenderat nyårsafton hos Inga-Lill och Jan-Anders. Efter en stunds fika och prat så vände vi hem igen och efter lite lunch/middag så smög vi ned i gillestugan för att kika på tecknat. Jag tror att både undertecknad och undertecknads make slöt sina blå några gånger under tiden som Sigrid kikade på tv:n. Hunden låg utslagen bredvid mina ben och hela familjen osade avslappning. Nyårsdagen är underbar eftersom den är förutbestämd att innehålla samvaro och avslappning. Det enda vi hoppade över var den sedvanliga bakfyllesvullen, det fick bli sund mat och vatten istället.

Vi hade ett mysigt firande igår men tyvärr så tog jag bara ett eller max 2 kort.  Igår fick jag frågan om jag gjort någon uppföljning av förra årets önskningar inför året 2015 och därför blev jag ju tvungen att bläddra tillbaka till nyårsdagen 2015 för att se vad jag tänkte inför året som skulle komma. Nedan så ser ni mina svar på hur det blev. Som avslutning på denna text så måste jag bara visa ett så vackert kort som Kicki tog på Sigrid när vi träffades häromdagen.  Både huvudpersonen och fotografen är ju fullkomligt fantatiska!

Vad önskar jag inför 2015?

  • Komma igång med styrketräningen igen och försöka att äta mindre socker och kolhydrater igen

Detta gjorde jag verkligen eftersom jag bestämde mig för att gå med i Mammafitness och därför har jag regelbundet kört styrketräning sedan i mitten på maj och ätit minimalt med socker och valt bra kolhydrater.

  • Få lite snurr på min hundmassageverksamhet så att jag kan köra 1 dag i veckan som jag planerat

Viss snurr fick jag på det och några återkommande kunder hade jag men sen blev det för mycket att kombinera det med mitt heltidsjobb.

  • Få lära känna Sigrid ännu mer och få se henne lära sig gå och prata och allt annat som livet har att bjuda på med henne

Här har det hänt så fantatiskt mycket, farten och utvecklingen bara accelererar hela tiden! Att vara med Sigrid är som att äta vaniljbullar med socker hela dagarna, man blir genuint lycklig i magen av det!

  • Massera Mumma regelbundet och få hennes allergi stabil så att jag slipper oroa mig så mycket

Tyvärr har jag verkligen inte masserat henne regelbundet men jag har fått ordning på hennes allergi så att jag kan häva perioderna med ökat kliande.

  • Att gå regelbundna promenader trots att jag börjar jobba

Nej, här har jag verkligen inte lyckats. Jag har lagt min tid på att styrketräna och glo på tv istället.

  • Att inskolningen av Sigrid i höst ska gå bra

Det gick superbra, jag kunde inte vara nöjdare!

  • Att jag ska trivas på jobbet när jag kommer tillbaka och att jag snabbt ska komma in i min nya roll

Det har gått upp och ned med denna punkt, det var ordentligt omtumlande för mig att komma tillbaka till jobbet efter 1 ½ år. Jag var en annan person än innan när jag kom tillbaka och företaget ett annat företag så det tog ett tag för mig att hitta tillbaka och finna min väg igen. Jag skulle inte vilja säga att jag trivdes hela tiden och jag skulle inte vilja säga att det gick snabbt att komma in i det heller.

  • Utveckla vår trädgård och plantera mera!

Hmm, det har inte hänt så mycket där tror jag. Det är synd att jag inte skrivit mer om den än jag gjort. Jag har planterat 2 klematis som direkt när jag planerade dem blev jättebruna och fula men som enligt Rångedala så jag hoppas på att få se dem igen till våren.

När man äntligen landat lite!

Oj vad det tystnade här och oj vad jag tappade allt energi! Jag har helt enkelt inte mått så himla bra de senaste veckorna. Trötthet och stress har varit mitt förnamn och jag har knappt orkat med min familj och än mindre min hund. Den mesta energin har gått till att komma in i jobbet och hitta rutinerna där och sen har den lilla energi som blivit över gått till Sigrid på kvällarna. När hon väl kommit i säng så har jag varit som en trasa och allt som oftast har jag kraschat i soffan utan någon som helst disciplin att ta mig upp. Jag har somnat tidigt och sovit som en medvetslös, jag har inga som helst problem med sömnen i alla fall!

Att resten av familjen har dragits med en ihållande förkylning har ju inte gjort oss mer på topp tyvärr men den börjar till slut att klinga av på både gubbe och dotter. Sigrid är just nu inne i någon slags utvecklingperiod där hon stundtals gör massor av framsteg (hon går blanda annat!) och stundtals så bryter hon ihop i en gråtattack över minsta motgång. Hon har blivit en bestämd dam som vet att vällingen ska värmas i micron (pekar), att blöjan måste slängas i sophinken (pekar) och att hunden behöver gå ut genom altandörren på baksidan för att kissa (pekar). Allt det där visar hon genom tydliga ”naa naa naa” och en rakt pekfinger för att förtydliga instruktionen. Idag fick hon ett riktigt bryt när hon fick för sig att Mumma ville gå ut och när vi öppnad dörren så kom inte Mumma så vi fick stänga igen. Det var INTE populärt utan det blev en gråtattack utan dess like!

I alla fall så börjar energin så sakteliga återkomma och jag ser verkligen fram emot att vi i vår familj börjar hitta vår nya familjekonstellation. Jag har inte riktigt förstått det men på något sätt så kom alla år av kamp med barnlöshet, husköp & renovering, jobb, sjuk hund och barnafödande med tillhörande föräldraledighet i kapp mig nu när jag började jobba. Det fanns inga reserver kvar att ta av och jag kände att jag inte orkade. Det fanns ingen kraft kvar att ta till när det väl behövdes utan jag fick bara kapitulera inför faktumet.

Nu är Mummas allergi ganska stabil och jag har sakta börjat landa i insikten att jag aldrig kommer kunna bota henne. Varje gång som hennes allergi visat tecken på att poppa upp igen så har jag direkt mått jättedåligt och känt mig som en dålig ägare som inte sköter henne som hon ska. Jag har tagit som mitt livsmission att jag ska komma till ett läge där hon blir så frisk jag inte behöver ge henne något kortison och jag har tagit väldigt illa vid mig av alla kommentarer om hur dåligt hundar mår av att äta kortison. Jag har hört skräckhistorier om hundar som gått bort bara halvåret efter de börjat med kortison och det har känts som ”alla” som jag pratat med tyckt det varit dåligt med kortison för Mumma.

Nu har jag kommit fram till att Mumma nog alltid kommer få äta en större eller mindre dos med kortison och att det viktigaste i hennes liv är att hon får vara så frisk hon kan vara och att jag ska hålla henne klådfri. Det får inte vara någon prestige med att ge henne medicin för att hålla henne utan klåda och jag måste ge mig själv en klapp på axeln för att jag gjort mycket för att få henne att må så bra som hon gör idag. Jag har bytt foder på henne till ett foder hon verkar må bra av, hon äter en olja som är bra för hennes hud, hon äter grönläppad mussla för att hjälpa kroppen att häva inflammationer och jag har bantat ned henne för att hennes rygg ska hålla samt att jag fått en stabil nivå på kortison som fungerat i över en månad.  Bra gjort av mig! Idag har jag dessutom haft ork att gå en 5 km promenad med henne och min vän Jenny (tack för sällskapet!) och sen har hon fått träna mag-, rygg- och benstyrka på Pilatesbollen efter det (Mumma alltså, inte Jenny 😉 ). En bra dag helt enkelt!

Nu är denna dag över och det är dags att lägga sig igen. Man har verkligen fullt upp när man har ett heltidsjobb och dessutom en krävande hund samt ett rolig 1 ½ åring hemma! :) Sängen nästa!

Solig våreftermiddag bland djur & barn

Här blev det tyst och det rejält också! Jag har ingen annan förklaring än att jag har haft annat för mig. En aktiv snart 1 ½ åring, en hund med allergi och ett heltidsjobb gör de få lediga minutrarna värdefulla vilket avspeglat sig här i bloggen. Vi får hoppas att det vänder nu! :)

Helgen som gick är snart över och det känns i kroppen. Det har varit en aktiv helg och både jag & mannen känner en sjukdomstung trötthet i hals och huvud så det gäller att hålla tummarna för att vi inte blir sjuka på riktigt. I fredags så började jag helgen med en utekväll med jobbet och den bjöd på att såväl prova på curling (respekt till dem som gör det på proffsnivå, mycket svårare än det ser ut!) samt tapas & efterrätt på La Copita. Mums!

Igår förmiddag tog jag med mig alla tre tjejerna i bilen och åkte ut till Sofia för en promenad med henne och Svarta. Sigrid var väldigt intresserad av allt på gården, såväl hästar i olika former som traktorer & hundar och frågade ivrigt ”e de” och pekade med sin röda lilla vante. Mumma och Stella tyckte det var skönt att komma ut på promenad och knatade på i bra tempo vilket var skönt! :)

Efter promenaden så somnade Sigrid i bilen och då passade jag på att åka hem, tvätta händerna och byta kläder för att sedan ta med mannen till stan för lite shopping. Jag har ju inte direkt köpt några kläder på 2 år eftersom jag varit både gravid och sedan varit föräldraledig en längre period så det var skönt att kunna fylla på det ganska tunna lagret av kläder. Modet just nu verkar karakteriseras av mönster och lösa former vilket passar min just nu ganska oformliga kropp!

Idag har vi verkligen tagit det lugnt, vi gick tipspromenad i det underbara vädret på förmiddagen och sen käkade vi lunch och somnade över en timma innan Sigrid vaknade för sin lunch. Eftersom vädret fortfarande var underbart så tog alla i familjen på oss kläder och skor för att gå ut lite på baksidan men det var en individ i familjen som bröt ihop över just att behöva ha skor på sig… Det slutade med att denna någon istället fick krypa omkring med raggsockor efter denne annars totalt vägrade samarbeta :)
Vi tog ned hennes Bobbycar från vinden och bar ut den och till skillnad från innan så var den populär och snart så sparkade hon omkring på trädäcket för att plocka upp tuggtrossar och små björkkvistar. Det är fantastiskt vad man kan underhålla sig länge med långa, smala björkpinnar om man är liten!

Sigrid är fantastisk just nu! Hon har blivit så stor och förståndig och förstår mycket av vad vi säger till henne. När vi borstat tänderna så säger jag exempelvis till henne att vända sig om och torka munnen på handduken vilket hon också gör! Hon ”pratar” massor och tränar på att härma djuren i hennes tjocka djurbok och än så länge så kan hon både katt, kossa och häst. När hon vill så kan hon klappa mjukt och fint på hundarna men lika fort kan det slå över till ett tjuvnyp eller ett hårt drag i pälsen. Mumma är väldigt osäker på henne just nu, med all rätt, för hon åker på däng när hon minst anar det så hon vill ogärna bli klappad och går så fort hon kan.

Det finns mycket gott att säga om Sigrid! Än så har hon inte tagit steget fullt ut för att våga gå utan övar nån gång i bland men väljer ändå fortfarande helst att krypa eller gå med stöd. Jag hoppas verkligen att det kommer snart för det börjar bli segt att bära runt på henne överallt! Något som hon dock är duktig på är att få tänder, vi tror att hon fått runt 14-15 av sina tänder vid det här laget och det märks i hur hon tuggar i sig. Idag åt vi skaldjurspasta med musslor och räkor och då åt hon både musslor och räkor med god aptit! :)

Jag har många gånger denna vecka tänkt på hur välsignade vi är som fått möjlighet att få denna underbara unge i vårt liv! Hon är allt jag någonsin önskat mig och det var med tårar i ögonen som jag berättade för Jonas om hur mycket jag längtat efter att få uppleva det vi just upplevde idag, att se vårt eget barn som sparkade runt på sin Bobbycar på trädäcket i vårsolen! Det är en sån välsignelse att få barn och jag är så oerhört tacksam att vi gavs den möjligheten, det är verkligen inte självklart! :)

Generellt så känns det som Sigrid verkligen kommit ur sin bebisbubbla och tar för sig av världen mer än innan! Hon ler mot folk på stan och hon gungar med i takten till sången på sångstunderna. Hon har börjat förstå att världen inte är så farlig utan att det är härligt att leva! Underbart!

Nu blev det mycket om Sigrid men jag tänkte skriva några rader om Mumma också. Om det varit ganska negativa ord om henne i de senaste bloggarna så vänder det nu. Hon mår just nu helt bra, jag har kommit till ett läge där hon är klådfri och hon har inga andra åkommor heller så för stunden så är mitt harhjärta lugnt. Hon bantar ju fortfarande och är extremt jobbig och tjatig på morgonen men så får det vara till jag fått ned henne till en acceptabel vikt igen. Hon har gått ned 1 kg av de 1,5 kilo hon gick upp så vi är på god väg i alla fall! :) Det märks att hon mår bra för hon är glad & busig vilket är så skönt! En sten lättar från mitt hjärta när hon mår bra. Just nu så äter hon 90-100 gr FourFriends DermaCoat per dag, ½ tablett Joint Balance samt 1 tsk Nutrolin skin & coat per dag och sen får hon 2 mg Medrol (kortison) varannan dag månaden ut. Om hon inte blir sämre under mars månad så kommer jag försöka att gå ned till 1/4 dels tablett varannan dag under april för att se vilken effekt det har på henne. Målet vore ju förstås att helt sluta med kortisonet men det får vi se om vi klarar!

Klockan tickar på och med en hals & ett huvud som varnar för en eventuellt analkande förkylning så tror jag det är bäst att avsluta detta inlägg och krypa till kojs med boken som jag aldrig lyckas läsa ut. Det är en lättläst drama som är lätt att komma in i men jag lyckas alltid somna efter bara några sidor. Nåväl, i kväll så kanske jag lyckas? :)

Här kommer några bonusbilder på en busig Sigrid i soffan tidigare idag…

Söndagarbloggande!

Det verkar som att ni får söndagsbloggar av mig just nu. Veckorna är så otroligt intensiva med att jag börjar jobba tidigt på morgonen och sen blir det inte mycket kvar av dagen när jag väl kommer hem.

Helgen har gått jättefort men vi har ändå hunnit mycket trevligt. Igår så delade mannen och vi tjejer på oss, vi hängde med samma familjer men killarna bryggde öl hemma hos Martin och vi tjejer med barn samt hund hängde hemma hos Jenny under kvällen. Sigrid var framåt från första stund så det var riktigt roligt och hon lekte fint med Hannah och Hugo fram till det var dags för att sova i resesängen som vi hade med oss. Det tog mig cirka 15 minuter och lite gråt att få henne att somna så det var skönt. När det var dags att gå hem runt 23 så tog jag henne ur sängen, klädde på henne och la henne liggande i vagnen under tiden som vi promenerade hem. Väl hemma så var hon vaken när jag klädde av henne och  bar in henne i sängen och då la hon sig direkt ned och somnade om. Guldunge!!

Idag har vi tagit det väldigt lugnt och det var en långsam morgon vilket jag älskar, det är så mycket rutiner och måsten på vardagar så jag njuter verkligen av att bara låta tiden gå under helgerna! Trots att vi tagit det lugnt har vi ändå fått ganska mycket gjort, Jonas har hunnit påbörja den andra luckan i elementskyddet och sen har vi fått upp en ny säkrare variant av LED-slingan som Sigrid fick i doppresent. Det blev väldigt fint, gulligt och säkert, precis som jag tänkte mig det!


För övrigt har vi varit på en promenad till affären och tillbaka, hela familjen, och det var härligt att komma ut och njuta av det vackra soliga vädret! Efter promenaden gick Jonas och Sigrid in och jag stannade ute för att plocka ned låtsas-riset med lampor som vi haft snurrat runt trappräcket på framsidan samt plockade ned granen vi haft på baksidan. Det känns som de gjort sitt nu och som att det är dags att välkomna våren!

Dagen avslutades med att vi lekte med Sigrid och hon har verkligen tagit så många steg framåt denna helgen, inte så mycket fysiskt som bildligt. Hon utforskar både sin fysiska kapacitet såväl som sitt språk och det är sällan man har det tråkigt med henne! Hon är en riktig liten spelevink, precis som sin pappa!

 

Många glädjeämnen under helgen som gått!

Vilken helg det varit! Känslorna är lite all over the place som Prins Daniel skulle sagt. För några timmar sedan så tog Sigrid sig äntligen mod att ta de där efterlängtade 5-6 stegen utan stöd. Efter att hon kastat sig ut i gåendendets härliga värld så blev hon synnerligen uppspelt och gjorde det gång på gång på gång 😉 . Hon förstår förstås inte exakt hur glada hennes föräldrar blir över det men vi är riktigt överlyckliga över att hon äntligen vill prova sina nya kunskaper vid 15 ½ månads ålder!

Sigrids gångdebut var ju förstås den stora avslutningen på en för övrigt väldigt bra helg. Igår så fick Sigrid hänga hemma hos kusin Agnes och gudfar Nicke under några timmar eftersom mannen lärde mig att tapetsera. Jag fick börja att öva på en jättebra vägg med perfekt underlag.

Jonas var en väldigt bra lärare och jag är supernöjd med mitt resultat! Det var roligt att tapetsera och det gällde bara att vara noggrann så man fick våderna rakt så var det inte så himla svårt. Det var mysigt att fira alla hjärtans dag med att jobba tillsammans som vi gjort så många gånger förr! :)

Som om inte allt det där räckte så fick jag till slut tummen ur och for till Åhlens för att köpa trasmattor till sovrummet. Det har både varit kallt och kalt utan mattor på golvet och därför hittade jag en fin multifärgad matta som passade bra. När jag väl kom till Åhlens så fanns det bara 2 av 3 mattor så jag fick raskt tänka om och kom till slut hem med 3 blå mattor istället. Det blev faktiskt riktigt bra så jag är ändå nöjd!

Just nu avslutar vi en fin helg med att kika på På Spåret eftersom jag gick och la mig direkt efter en stormig och stökig läggning i fredagskväll. I morgon är det dags för jobb igen och sakta men säkert så sätter sig rutinerna men det tar såklart tid efter 15 månader av annat liv!

En annan sak som känns bra just nu är Mummas hälsotillstånd!. Hon äter ju en del mediciner fortfarande men det känns ändå som hon är riktigt pigg igen. Som några av er sett här innan så har jag chansat och gett henne både hästnacke och märgben av häst för henne att gnaga på och det har ännu inte gett någon reaktion i form av mer klåda. Jippie! Att Mumma mår bra märker jag genom att hon är pigg, studsig och tjatig om mat. I veckan som var så vägde jag henne och hon har gått ned nästan 0,7 kg av de dryga 1,7-2 kg hon gått upp på den andra maten. Mycket bra! Ryggen känns också fräschare så nu har vi ökat promenaderna igen och det är härligt!

Allt är bra idag, det tycker jag är en fin avslutning på helgen!

 

Sista föräldradagen, massageprov och Mummas allergi

Uscha mig vad nervös jag är just nu!

Jag har försökt att läsa, läsa och träna under kvällen på att stretcha och repetera musklernas placering och funktion. Just nu känns det som jag inte kan någonting alls och som att provet i morgon aldrig kommer att gå! Vi får väl se, funkar det inte så får jag göra om det helt enkelt!

Idag gjorde jag min sista föräldradag hemma med Sigrid och på måndag är det jobbet som gäller igen. Det blev alltså byte i Bregottfabriken (som Jonas kallar det) och från och med nu så kommer Jonas vara hemma med Sigrid. För mig känns det bra och jag är redo att gå tillbaka till jobbet igen! Jag lämnar med varm hand över ansvaret till mannen i huset, det kommer gå strålande!

Vi firade den sista kortveckan med att möta upp Jennie & Anna med Nellie & Scott på Leos Lekland igår. Vilket ställe för såna barnsliga som mig och Sigrid! Efter att S hade vaknat och tinat upp en stund så älskade hon det, vi åkte rutschkanor så att rumporna glödde och hon skrattade hela vägen ned! :)

Idag for vi till Susanna i föräldragruppen för att leka tillsammans med Alexa, Lukas, Hannah och Miia. Ungarna är ju så underbara nu när de leker sida vid sida och hänsynslöst rycker leksaker från varandra utan några skrupler!

Som en sista avslutning på min föräldraledighet så tog vi i eftermiddags med oss Mumma för att åka till Jonna på Vettris för diskussion och undersökning av Mumma. Nu är jag mycket mer positiv än i mitt senaste inlägg där jag i stort sett dömde ut Mumma. Vi kommer att höja hennes kortison till dubbla dosen och ge henne kortison varje dag istället för varannan dag tills dess att jag ska tillbaka till Susanne (dubbel dos varje dag för att hjälpa till att häva inflammationen i ryggen). Sen har jag även fått medicin emot inkontinensen och så flytande kortison till öronen och att spraya i ljumskarna. Just nu så känns det jättebra att vi fått en så bra väg framåt och att jag har ett så stort stöd i Vettris. Jag är verkligen urnöjd med dem! :)

Nej, det börjar bli dags att packa ihop. Tåget går klockan 9 i morgon och mina grejer står packade i hallen. Det blir 3 spännande dagar som förmodligen kommer gå hur snabbt som helst!