Summering av graviditeten

Det känns som det börjar bli dags att summera graviditeten. Om jag har tur så är det bara några dagar kvar innan vi går från barnlösa till föräldrar, har jag otur så är det några veckor kvar. Oavsett så är det bara dagar kvar nu till vi får hålla vår lilla Kotte i famn. Ofattbart, fullständigt ofattbart.

Det känns som det var år sedan vi stod där den 22 februari med det vita Clearblue-testet i handen och konstaterade att det inte bara var häxkrämen som gjort mig så nere och trött. Testet visade positivt! Efter alla år av kämpande, misströstan och försök så var vi äntligen gravida! Och vi var båda försiktigt positiva till det med missfallet fortfarande allt för medvetet i våra hjärtan. Det gjorde att denna gång valde vi mer eller mindre omedvetet att vara mer återhållsamt positiva till att bli föräldrar, det dröjde långt efter ultraljudet innan Jonas tillät mig att säga att ”vi ska ha barn” och jag behöll skrockfullt mina mediciner från behandlingen i kylskåpet långt efter utgångsdatum utifall att det inte skulle gå vägen.

Men ska man summera denna graviditet så får jag säga att den gått över alla förväntningar. Jag har verkligen mått bra, jag har njutit av att se magen växa och jag har kunnat leva som vanligt. Rent fysiskt så har jag inget att klaga på, stundtals under graviditeten (runt vecka 14-20) så hade jag ischiaskänningar i rumpan och ned i låren vilket gjorde det jobbigt för mig att gå men jag har inte haft några foglossningar alls och med regelbunden vila så har mina höfter klarat sig bra. Faktum är att ju längre graviditeten gått desto bättre har jag mått i höfterna, jag är inte säker på att jag skulle klarat 4,5 km promenad runt vecka 20 såsom jag gjorde idag. Illamående som många andra känt av fungerade också helt okej tycker jag, att kräkas 2 gånger under 9 månader kan inte räknas som något uppseendeväckande. Jag vet flera som hunnit med fler gånger på en timma :)

Jag har sovit på magen fram till vecka 34-35 ungefär, har inte haft några särskilda problem med sömnsvårigheter och har varit mer hormonellt stabil än under den föregående behandlingen. Många har de gånger varit där jag sagt att jag tror jag är som gjord för att vara gravid och det vidhåller jag fortfarande. Det har och är lätt för mig att vara gravid, även nu när jag är stor och tung. Senast jag vägde mig vilket var för cirka 3 veckor sedan så hade jag gått upp totalt 14 kg vilket väl ändå får anses som okej. Jag tycker inte jag gått upp så mycket mer än på magen, övriga kroppen är sig lik.

Allt har gått bra hittills och nu hoppas och tror vi att själva leveransen av Kotten ska gå lika bra. Jag känner mig förberedd, positivt inställd och sugen på att ge mig in i förlossningen. Det ska bli spännande att få vara med om den resa som så många kvinnor gjort innan mig och som verkar ge ett så starkt intryck på de som fått genomgå den. Jag förstår att det kommer vara en utmaning och jag kommer ta mig an den med största engagemang. Trots den stora utmaningen som vissa kallar ett maratonlopp så är jag inte rädd. Jag är såklart spänd, förväntansfull och lite nervös men jag skulle inte kalla mig själv rädd.

En del i spänningen är ju att vi inte vet när det börjar, det kan börja om 10 minuter och det kan dröja 2 veckor. Ingen vet, mer än Kotten och min kropp.

Spännande.

8 thoughts on “Summering av graviditeten

 1. My says:

  Jag trodde väl på idag? Så då får de gå undan om h*n ska komma ut den 31:e 😉

  Men det har varit spännande att följa er resa och ska bli ännu mer spännande att få se ert lilla underverk :)

 2. Kerstin says:

  Knip till den sjunde och se till att det är rätt kön dvs det jag gissat, är väl inte för mycket begärt :-)))
  Se nu till att njuta och ta hand om dig!

  • Linda says:

   Nä, det är verkligen inte för mycket begärt! 😉 Jonas tror det blir en liten tomte för jag har ätit risgrynsgröt varje kväll denna vecka…

 3. Kerstin says:

  Med luva, skägg och säger ”hoho” istället för skriker/gråter :-)
  Min arbetskollega säger att hennes son är född med keps (för han har alltid keps, tar aldrig av sig den) så det kan nog bli sant :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *