Föreläsning av Per Jensen på Hundspektra

Det är ingen hemlighet att jag är ruskigt förtjust i Sandra Glanzéns affärsidé om att starta inomhushallar i centrala Borås och idag fick jag äntligen möjlighet att se hennes Hundspektra med egna ögon. Jag är imponerad och väldigt positiv till unga driftiga tjejer som vågar ta steget att bli egna företagare inom ett område där de är duktiga, det behövs fler kvinnor inom företagarbranschen!

Anledningen att jag var på Hundspektra var ju såklart att jag var nyfiken på stället i sig men även att jag anmält mig till en föreläsning av Per Jensen som är professor i etologi vid Linköpings universitet. Den föreläsning han höll handlade om hundens inre liv och tog upp frågor som ”Kan hundar känna skam?” (JA! :) ) och gav tydliga förklaringar till varför våra hundar är dummare än vargen, men ändå passar oss människor så bra. Jag gillar verkligen att gå på hundföreläsning emellanåt och just den här gav mig många aha-upplevelser. Den starkaste var ändå den sista saken han tog upp för den härrörde så klockrent till min egen hund. Han berättade att hundens vänstra hjärnhalva uppfattar saker som är positiva och den högra hjärnhalvan uppfattar saker som är negativa och stressande. Dessa bägge hjärnhalvor styr sedan motsatt sida på kroppen, dvs höger hjärnhalva styr vänster kroppsida. Med det menade han att om man kommer hem till sin hund och den slår längre med svansen på höger sida än på vänster så är det ett tydligt tecken på att den upplever sin ägare som väldigt positiv!

Anledningen till att det var ett så stort aha för mig var att Mummas allergi är och har alltid varit värst på vänster sida, vänster öra har alltid varit ett problem på henne (örat är inte ett problem nu dock! :) ) och sedan hon fick allergin i januari 2014 så har den varit mest utbredd i vänster ljumske. Jag tänker direkt att det härrör till höger hjärnhalva och att den tar hand om stress. Mumma är en hund som är väldigt på tårna och hon kommer förmodligen dö steppande och en del av hennes oro i kroppen sitter förmodligen som klåda i vänster ljumske tror jag. Spännande tanke va? Det återstår att se hur man löser stressandet hos henne 😉

I pausen på föreläsningen så passade jag på att kika runt i både butiken och agilityhallen och blev grymt imponerad av svikten i konstgräset som är lagt i agilityhallen. Det var verkligen skönt att gå på och enligt en agilityvän till mig så får hundarna alldeles lagom bra fäste på gräset! Jag gick runt och kikade bland hindren och  mycket har hänt sedan jag var aktiv, nu har man både fina säkra tunnelhållare såsom delbart däck för bästa säkerhet! Skönt att säkerheten blir viktigare och viktigare!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *