Ansvaret om känslorna

En tanke som legat och grott hos mig en längre tid är var mitt och ditt ansvar finns. Oftare och oftare har jag tänkt på var ansvaret för känslorna ligger, både för mina och för dina. Det är så himla lätt att jag tar på mig ansvaret för dina känslor för jag vill såklart inte att du ska bli ledsen på grund av mig. Jag vill ju att du som ingår i mitt liv och mitt nätverk ska vara glad och nöjd över att umgås med mig!

Men då kommer vi till den där ansvarsfördelningen igen. Var ligger ansvaret för dina känslor? Ansvaret hos mig finns i att med illvilja medvetet och uppsåtligen aldrig försöka såra, trycka ned, förringa eller trampa på din person eller på dina åsikter. Jag har rätt att vara ärlig, rak och att komma motargument (både lugna och starkare) men jag har aldrig rätt att medvetet försöka förringa eller sätta mig på din person. Det är en viktig del av mitt ansvar!

Men om du tolkar mina tankar och mitt beteende till det negativa känslor trots mina goda intentioner så tar mitt ansvar slut där. Jag kan inte ta ansvar för dina tolkningar och hur du tror och uppfattar mig, jag kan bara ta ansvar för hur jag beter och uttrycker mig mot andra människor. På samma sätt måste jag ta ansvar för hur jag själv tolkar, tror och uppfattar andra människor och för att inte ständigt gå runt och må dåligt så måste jag lita på att de allra flesta människor vill mig väl. De människor som får djupast tillgång till mitt liv och mina innersta tankar är människor som ingått i mitt liv en längre tid och som därmed bevisat sin välvilja och sin goda vilja. Att bli min riktiga vän tar en stund men har man väl blivit det så finns du där så länge du själv har lust och vill mig väl.

Djupa tankar en fredag på semestern! Nu väntar sängen och en god natts sömn innan vi ska bygga vidare på Sigrid lekstuga i morgon. Snart kommer det också fina kort på kusinerna som fick träffas och leka hemma hos Mirella!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *