Vägen till hur jag började smygköpa på DHL:s parkering

DSC_0002 (1)

Ända sedan min mamma köpte sina första Gotlandshöns för mer än 10 år sedan så har det varit viktigt för mig att äta ekologiska ägg. Det har jag gjort sedan dess och varit väldigt nöjd med det, det har känts bra i hjärtat eftersom jag vetat om att hönorna som producerat mina ägg har haft det bra.

Det är åtminstone vad jag trott fram till för 2 år sedan då jag stötte på en sida på Facebook som heter Habblarps trädgårdar. Habblarp är en handelsträdgård utanför Mjölby som även har en massa olika sorters djur i form av kalkoner ankor, getter, katter och så även hönor. Sofia som driver Habblarp berättade och visade för 2 år sedan via bilder hur en industrihöna ur en ekololgisk besättning ser ut när den är uttjänt och färdig för slakt vid 16 månaders ålder.

Här är en av bilderna:

Bilden lånad från Habblarps Trädgårdar

Förstår ni varför jag reagerade? Det är ju fruktansvärt att hönorna ser ut så här och att de är uttjänta när de är 16 månader gamla. Galet!! Och detta är ekologiska hönor, de hönor jag trodde hade det bra när jag köpte kartongerna med ekologiska ägg.

Till en början visste jag inte hur jag skulle kunna få tag i ägg från gårdshöns men efter ett tag la Sofia på Habblarp ut en länk till Facebook-gruppen ”Ägg nära dig” och där hittade jag en tjej som jag köpte ägg från en gång, men tyvärr så rann det ut i sanden.

Av någon anledning så började och min kollega Julia för några månader sedan prata om ägg och att ha egna höns och våra tankar ramlade snabbt in på att köpa ägg från gårdshöns. Julia slängde ut en fråga om ägg runt Borås-området och fick napp hos en kvinna som jobbar en halv kilometer från vår arbetsplats. Bingo!

Så numera så köper både jag och Julia ägg från Maries gårdshöns och vi får regelbundet bilder på hennes fina små cochin eller de andra hönorna som bor hemma hos henne. I morgon är det dags för en ny leverans och då kommer jag återigen agera som en knarkarhandlare genom att åka till en parkeringsplats för att låta varor byta bil och sedan snabbt lämna platsen. Skillnaden är dock ganska stor eftersom det är ägg som byter händer och att betalningen sker via swish. Jag är så nöjd över att veta att de äggen jag äter har värpts av hönor som går i flock, tillsammans med en tupp och att det fått en fin omvårdnad i form av utevistelse och väl anpassad mat!

2 thoughts on “Vägen till hur jag började smygköpa på DHL:s parkering

  1. Hanna - Pilates och träningstokig says:

    Jag jobbar på ett ålderdomshem och häromdagen fick vi tre höns som ska förgylla dagarna för våra boende. Det är rätt kul att gå ut och plocka äggen. Igår tog vi in ett ägg som var mintgrönt. Hur häftigt är inte det? Det enda minuset är att jag är allergisk. Annars hade jag gärna haft höns hemma med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *