Hundar och hälsa

Veckan har varit rätt så intensiv, den drog igång med en rivstart i måndags morse och sen ökade det under dagarna som gick. Det är inte så ofta jag går på föreläsning men denna vecka blev det två (!) stycken, en om hundar och en om hälsa. I måndags så var jag och Inga-Lill på föreläsning om ”Lugnande signaler” med Pia Myrseth och det var intressant att få en liten påminnelse om hur mycket våra hundar egentligen försöker prata med oss. Inte med rösten då förstås, men med sina kroppsliga signaler. En nos som viker undan, ett öra som viks mot huvudet och en rumpa som vänds mot fienden i ett försök att visa sig liten.

Det är lätt att följa med i när man sitter på föreläsningen, men ändå så himla värdefullt att få höra om och om igen. Jag har gått en del kurser om hundspråk men tycker fortfarande det är lika intressant! Ju mer man lär sig om hundspråk desto mindre signaler kan man använda i kommunikationen med sin hund. Jag är verkligen ingen mästare men jag är väldigt intresserad av det.

För att verkligen toppa veckan så hade jag ju såklart en föreläsning på tisdagen också, men då var inte ämnet hund utan människor. Jonas Colting har en föreläsningsturné som heter Den Nakna Hälsan och i tisdags var han i Borås (där han också bor). Jag hade nog föreställt mig att det skulle vara mycket fokus på träning och hur man ska bli så vältränad som möjligt, eftersom han är triatlet och tränar grymt mycket. Jag måste säga att jag blev positivt överraskad över att han hade en så genomtänkt och tydlig tanke, allt leverat i en rasande takt. Föreläsningen var uppbyggd i tre delar: hälsa, träning och mat. De delarna tog han sig igenom på 4 timmar, även om det kändes som han hade kunnat prata i ytterligare fyra utan problem. Om jag bara hade orkat så hade jag nog velat lyssna mer, men jag kände mig lite matt efter att ha koncentrerat mig så pass mycket som det krävdes för att hänga med.

Jag rekommenderar verkligen att ni går och lyssnar på Jonas om ni har möjlighet och är intresserade av hälsa, träning och mat.

Som ni ser på bilden här ovan så pratade Jonas om kolhydratnjutning. Han tycker inte grunden i vår kosthållning ska innehålla livsmedel baserade på kolhydrater såsom gryn, pasta, müsli och potatis. Däremot så finns det inga förbud mot att äta det, men man ska välja bland vilka kolhydrater man äter för det är viktigt att njuta av dem. Alltså blir en kolhydratnjutare! Den tanken har följt med mig under veckan och gjort att jag valt bort en del godsaker jag blivit erbjuden.

Idag har jag dock valt att kolhydratnjuta och då blev det en hemmagjord chokladfondant med hallonsås som stod på menyn. Mannen lagade vår sydafrikanska favorit chevicé och jag fixade bakandet. Anledningen att det blev just chokladfondant berodde på att jag såg det i ”Hela Sverige bakar” igår och blev riktigt sugen! Lika svårt som deltagarna i programmet tyckte att det var, lika svårt tyckte jag att det var. Jag försökte mig på att vända upp och ned på den lilla formen och man kan säga att den såg ut som en hög med bajs ungefär. Den smakade som tur var inte likadant! Resten av bakverken fick stanna kvar i formen när vi åt dem, tillsammans med hemmagjord hallonsås. De såg inte så vackra ut, men de smakade väldigt bra!

Mannen har inte renoverat alls idag, men han har monterat gardinstång och hängt upp gardinkappan jag skrev om för ett tag sedan. Kommer ni ihåg fotomontaget från tidigare i höst? Nu är den på plats på riktigt och det ser inte helt olikt ut tycker jag. Mysigt blev det i alla fall och det gav rummet lite mer ombonad känsla.

2 thoughts on “Hundar och hälsa

  1. Fatima says:

    Jag tänker att stenåldersmänniskan dog ut och ersattes av såna som jag, som behöver många och gärna snabba kolhydrater 😉
    Efterrätten lät iaf god (om man bortser från bajskommentaren)

    Vad fint det blev i fönstret :)
    Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *