Lördagsutflykt till Vikaryds köttbod

Ända sedan jag hittade hemsidan till Vikaryds köttbod så har jag velat åka dit. Jag vet inte om det har med stigande ålder eller stort matintresse att göra men jag har blivit mer och mer medveten om kvalitén på den mat jag köper och äter. Jag är oroad över utvecklingen där vi får in utländska matbutiker som säljer fabriksframställda produkter på djur som lidit genom sin korta livstid och där butiken av den anledningen kan sälja produkten ett mycket längre pris än de som faktiskt tar hand om sina djur och framställer produkter på ett etiskt sätt.

Min möjlighet att påverka detta är att dra mitt strå till stacken, aldrig köpa de produkter som jag vet är framställt i köttfabriker i utlandet, utan istället främja våra lokala uppfödare som där djuren mår bra under deras livstid. För inte känns det väl bra att äta ett kött där man vet att djuret stått tjudrad i ett stall hela uppväxten och maratonmatats med hormoner och felaktig kost för att få så mycket muskler som möjligt? Det är väl ingen som har glömt skandalen om Belgian Blue som blev så tunga så de bröt benen innan de hunnit bli vuxna. Eller om att kossorna på Irland fick galna kosjukan av att äta kofoder gjort på kossor. Människans idioti!

Min förhoppning är att jag ska kunna verka till att fler bönder får möjlighet att föda upp och sköta sina köttdjur på ett sätt där man kan ha djur som mår bra under sin livstid och som ger ett fint kött utan tillsatser. När det är dags för slakt så vill jag att djuren ska slaktas på ett så pass ostressat sätt som möjligt. Ett ostressat och välmående djur ger ett kött som är gott att äta!

Vikaryds gård visade sig vara precis så fin som jag föreställt mig. Vägen in i butiken var en liten dörr i den stora ladugårdsbyggnaden och väl där inne så möttes vi av massor av kartor över kroppen på lamm, nöt och gris och givetvis kylar med olika sorters kött, fisk och tillbehör. Vi kikade lite på de olika köttlådorna som de har att sälja och bestämde oss ganska snart för en ”lyxlåda nöt”. Vi fick snart veta att den var det en månads leveranstid på den lådan vilket jag tyckte var positivt på något sätt, just att allt kött inte bara finns tillgängligt hela tiden utan att man faktiskt får vänta ibland. Det slutade med att vi åkte hem med 4 vackert fettsprängda fläskkarréer, en getost, 2 älgkorvar och en viltsalami.

Men innan vi satte oss i bilen för den 45 minuter långa resan tillbaka till Borås igen så var jag ju såklart tvungen att trava bort till nötdjuren som stod i en stor välhalmad lada med hela sidan öppen ut mot gården. En stor skillnad mot de stackars kossorna som står bundna med huvudet mot en fodergång hela vintern med bara ett tunt puderlager av strö på betonggolvet och stora kakor av brun avföring högt upp på ryggen.

Mumma var ju såklart med och hon blev lite nyfiken på en av kossorna, men återgick snart till att leta gottigheter att smaska i sig. Att ha med sig en hund var ypperligt för att få fina fototillfällen på de små kossorna, det blev uppståndelse i kötthagen när den lilla svarta pinnade förbi och flertalet öron riktades från höger till vänster beroende på hur hunden styrde sin nos.

Nu är vi hemma igen, älgkorvarna ligger i gott förvar i magen och viltkorven smakade riktigt gott! Jag kikar på reprisen av Mia på Grötö, pudeln har sträckt ut sig på sidan på mattan och mannen ”kikar på fotboll” i sovrummet (dvs. sover). Helgen fortgår i sin egen takt och om en stund är det nog dags för en eftermiddagspromenad i snön. Mumma är jätteduktig med att låta bli sin rumpa och så länge hon är övervakad så slipper hon tratten. Det räcker med ett lugnt ”appappapp” för att hon ska veta vad som gäller. Mina fina kloka hund.

Uteboxar till halvblodet och bruksnordisen som gick i några av de stora hagarna i på gården, ytterligare ett stort gilla hos mig!

Vi kommer förmodligen beställa en köttlåda framåt april, är det någon av er som är sugna på att beställa tillsammans med oss och dela på bensinpengarna för hämtningen så är ni välkomna att höra av er på linda@hagahome.se! Kika på www.vikaryd.com för att se utbud och priser.

8 thoughts on “Lördagsutflykt till Vikaryds köttbod

 1. Barbro says:

  Håller helt och hållet med dig. Köper bara svenskt kött, helst närproducerat. Vill gynna våra svenska bönder. Vi har en gårdsbutik med eget slakteri som granngård. Där handlar vi ibland. Lyxigt!

 2. mintekopp says:

  Söta Mumma :-)

  Håller helt med dig, jag köper numera enbart kött som jag vet är från djur som har haft det bra. Sedan har ju vi möjligheten att få väldigt mycket viltkött, vilket är en enorm lyx. I annat fall äter jag hellre vegetariskt. Jag kan verkligen inte förstå att inte alla människor tänker så. Hejja gårdsbutiker med bra kött och bra djurhållning.

  Kramar

  • Linda says:

   Viltkött är verkligen lyx! :) Vi handlar normalt sett på Citygross och där har de ju bara kött från svenska gårdar vilket jag tycker är bra, men jag vill gärna ta det steget längre och köpa direkt från bonden.

  • Linda says:

   Ja, gör det! Vi kommer hämta så du kan skicka med en beställning. Vi kommer beställa till Lerum och göra ett besök hos Veronica samtidigt så eventuellt så blir det ingen bensinkostnad alls. Bara avhämtning hos oss :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *